A Mommy Works Hungary facebook csoportján keresztül az elmúlt 2 évben már több száz cég talált új munkatársat.

Visszatérés a munkába: így kezdj hozzá 2023-ban!

Édesanyaként az izgatottság és az új kihívások mellett számos nehézséggel szembesülünk, amikor újra visszalépünk a munkaerőpiacra. A kezdeti lelkesedést és hozzáállást könnyedén megtörhetik az akadályok. De mik is ezek pontosan, és hogyan küzdhetünk ellenünk? Cikkünkben gyorstalpalót adunk a 2023-ban visszatérő anyáknak!

Facebook csoportunkban gyakran találkozzunk azzal, micsoda probléma-cunami várja tagjainkat, amikor úgy döntenek, hosszú idő után újra dolgozni kezdenek.

Először is, nehéz rátalálni arra az állásra, amely megfelel az anyának, a gyermek ritmusának és a család elvárásainak. Ez sokszor új kihívás, hiszen a korábbi tapasztalatok során nem kellett ennyi tényezőt összehangolni. A kulcs a rugalmasságban rejlik: az édesanyáknak a legtöbb esetben flexibilis munkaidőre van szükségük, hogy anyai feladatik se szenvedjenek csorbát – viszont ez sok helyen nem elérhető. A Mommy Works felületén kizárólag ilyen állásokkal találkozhatsz, partnereink összese támogató hozzáállást biztosít a munkavállalóiknak. A home office, illetve a rugalmas munkaidő kulcsfontosságú lehet, így ezeket kiemelten figyeld az állások keresésekor.

Kapcsolódj újra!

A tapasztalatlanság, illetve a tudás megkopása, elévülése is problémás lehet. Az otthon töltött évek után fontos, hogy édesanyaként képezd magad és kerülj képbe a legújabb trendekkel, tudnivalókkal. Ha úgy érzed, kissé eltávolodtál a munkaerőpiactól, frissítsd tudásodat és a kapcsolataidat, például online kurzusokkal vagy szakmai konferenciákon való részvétellel.

Ha előbbiekre nincs lehetőséged, szuper megoldás lehet, ha más édesanyákkal is felveszed a kapcsolatot. A szakmai tippek mellett érzelmileg is támogatásra lelhetsz, hiszen ezek a dolgozó nők pontosan tudják min mész keresztül. A Mommy Works Hungary Facebook csoport egy ilyen hely, ráadásul a felsoroltak mellett véleményt kérhetsz leendő munkaadódról, sőt, akár jogi tanácsokat is találhatsz.

Tervezd meg!

Fontos, ne kapkodj! Gondold át, mi fontos neked: mi az, amihez ragaszkodsz, és mi az, amiről le tudsz mondani. Ha ezt meghatároztad, ne engedj belőlük, és csak olyan kompromisszumot köss, amint fent tudsz tartani. A megfelelő időbeosztás és pozíció segít elkerülni, hogy túlterheld magad.

Ne becsüld alá a távolságot sem! Míg korábban belefért a munkahelyre való utazás, addig a gyerkőccel ez már határozottan hátráltató tényező lehet. Találj munkát inkább a környezetedben: kényelmesebb olyan munkát találni, ami közel van a lakhelyükhöz, így könnyebben tudod összeegyeztetni a munkát és a családi életet.

A fenti tippek segíthetnek az elindulásban, és hogy rátalálhass arra a ritmusra, amelyben megváltozott élethelyzeted és új feladataid mellett is kiégés nélkül tudsz majd működni. Sikeres állástalálást kívánunk!