A Mommy Works Hungary facebook csoportján keresztül az elmúlt 2 évben már több száz cég talált új munkatársat.

Új a munkahelyed? 5 tipp, hogy beilleszkedj

Ha hosszú évek után újra egy munkahelyi környezetben találod magad, rázós lehet az első időszak. A legtöbbünkben bizonytalanság, megfelelési kényszer és szorongás dolgozik, de ezek szerencsére az első sikerélmények után könnyedén feloldódhatnak. Mutatjuk, mire figyelj!

1: Türelem, türelem, türelem

Az első és legfontosabb az, hogy ne legyenek irreális elvárásaid magaddal szemben: csak nagyon kivételes esetekben tud valaki rögtön tökéletes munkát végezni, és ezt a főnököd, munkatársaid is tudják. Ne ess pánikba, ha hibázol: sokkal profibbnak mutathatod magad, ha az érzelmek helyett a megoldásfókuszt látják rajtad a többiek, illetve, hogy hajlandó vagy tanulni és hallgatni rájuk. Kifejezetten igaz ez, ha egy teljesen új területre érkezel vissza a kisbabás évek után: valószínűleg még él benned az emlék, mennyire gördülékenyen és profin végezted a korábbi munkádat. Ha azonban új pozícióban folytatod, újra végig kell járnod azokat a lépcsőket, mint korábban.

Ajánlunk egy gyakorlati módszert, amely segíthet, hogy megfelelő empátiával állj magadhoz a stresszes helyzetekben: vizsgáld meg, ami veled történik, például, hogy hibázol az első hetekben. Te magad mit mondanál egy hasonló helyzetben lévő embernek? Valószínűleg kevésbé kemény kritikával illetnéd, és kevésbé látnád végletesen a helyzetét. Próbáld ezt az objektív látásmódot megőrizni, és a saját nehézségeidre is kivetíteni.

2: Ismerkedj meg a csapattal és építs kapcsolatokat

Amikor új munkahelyre kerülsz, kiemelten fontos az emberekkel való kapcsolatteremtés. Mutass érdeklődést és nyitottságot, ismerkedj meg a kollégáiddal, és építs személyes kapcsolatokat. Ne félj részt venni csapatépítő tevékenységeken vagy szervezni informális találkozókat. Az erős és pozitív kapcsolatok segítenek abban, hogy könnyebben beilleszkedj a csapatba, és támogatást kapj, amikor szükséged van rá.

3: Kérdezz és figyelj!

Amikor új munkahelyen kezdesz, merj bátran kérdéseket feltenni. Legyenek kérdéseid a feladatokkal, a folyamatokkal és az elvárásokkal kapcsolatban. Általában az emberek szívesen segítenek, és értékelik az érdeklődést. Figyeld oda a kollégáidra, hallgasd meg, hogyan dolgoznak, és tanulj tőlük. Tapasztalataik segíthetnek megismerni a munkakultúrát és hatékonyabban elvégezni a feladataidat. Nincs szükség arra, hogy az első hetekben mindenre választ találj, inkább koncentrálj arra, hogy megismerd a meglévő folyamatokat. Amikor már magabiztossá válsz, saját ötleteid is könnyebben megvalósíthatóak lesznek.

3: Vegyél részt bevezető tréningen vagy mentorálási programban!

Számos munkahelyen rendelkezésedre áll bevezető tréning vagy mentorálási program az új dolgozók számára. Ezeken a programokon való részvétel nagyon hasznos lehet, mivel lehetőséget biztosítanak a munkakörnyezet megismerésére, a szükséges készségek fejlesztésére és a tapasztaltabb kollégák támogatására. Ha ilyen lehetőséget kapnál, érdemes élni vele, figyelj és tanulj a mentorodtól vagy a tréning során megszerzett tudástól.

4: Légy proaktív és kezdeményező!

Ne várj tétlenül arra, hogy mások irányítsanak, hanem mutasd meg proaktivitásodat és kezdeményezőkészségedet. Keress olyan lehetőségeket, ahol be tudsz kapcsolódni és segíthetsz a csapatnak. Kérj feladatokat, jelentkezz önkéntes tevékenységekre, és bizonyítsd be, hogy elkötelezett vagy a sikeres munkavégzés iránt. Az aktív részvétel és az önálló kezdeményezések bemutatása segít abban, hogy gyorsabban integrálódj a csapatba és elismert legyél a munkahelyeden.

5: Gondoskodj az egészséges munka-élet egyensúlyról

Az új munkahelyen könnyű túlhajtani magad, különösen akkor, ha bizonyítani szeretnéd képességeidet. Azonban fontos, hogy megőrizd az egészséges munka-élet egyensúlyt. Tartsd be határaidat, és gondoskodj arról, hogy időt szánj a pihenésre és az feltöltődésre is. Az egészséges életmód, a testmozgás és a szabadidős tevékenységek segítenek megőrizni energiádat és mentális frissességedet, ami hozzájárul a hatékony munkavégzéshez.

Sikeres beilleszkedést kívánunk!